Chiftelele se afla pe lista mea de preparate preferate. Daca si voua va plac, atunci va recomand doua retete delicioase de preparare a chiftelelor:
Reteta Chiftelute marinate
Chiftelute marinate se fac in compozitii variate. Eu prefer o varianta destul de clasica, facute din carne de porc in amestec cu carne de vita, asa ca o sa va prezint in carte de bucate aceasta varianta de chiftelute marinate. In functie de cat de grasa e carnea de porc o echilibrez cu mai multa sau mai putina carne de vita. Se pot face si doar din carne de porc.
Chiftelele
Pentru o compozitie ce are la baza 1 kg de carne tocata se amesteca (ma refer doar la cantitatea totala de carne)
400 gr carne porc nu foarte grasa,
250 gr carne de manzat,
2 oua,
1 ceapa potrivita,
1 legatura de marar verde tocat,
1 lingurita de sare,
1 lingurita de piper macinat,
200 gr faina,
200 ml ulei.
Sosul
200 gr pasta de tomate,
1 ceapa potrivita,
1 capatana de usturoi,
3-4 fire busuioc,
3-4 frunze de dafin sau cateva fire de tarhon,
1 lingurita de sare,
10-15 boabe de piper,
2 linguri ulei,
1 lingurita zahar,
1 lingura otet.
Carnea se spala, si se toaca impreuna cu ceapa. Se amesteca impreuna cu ouale, mararul, sarea si piperul. Se formeaza cu mainile umede niste bile cat mingiile de ping-pong, se dau prin faina, se aplatizeaza si se prajesc in ulei incins dar numai pe jumatate, fara sa se lase sa prinda crusta ca la „chiftelute prajite”. Se scot cu paleta intr-un vas.
Pentru sos se pune pe foc intr-o cratita, la fiert, 3 cani cu apa. Pana da apa in fiert tocam ceapa extra-fin, curatam usturoiul si-l taiem feliute, iar in varianta cu tarhon, il tocam si pe acesta dupa ce l-am ales si l-am spalat.
Cand da apa in fiert punem in ea sarea, piperul, ceapa, usturoiul, uleiul si zaharul. Lasam sa fiarba aproximativ 15 minute pentru a fierbe ceapa si usturoiul. Cu ajutorul catorva linguri de apa din cratita dezlegam pasta de tomate si o turnam in cratita. Omogenizam pasta in apa clocotinda. Punem otetul, busuiocul si dafinul (sau tarhonul) in cratita, dupa care si chiftelele prajite pe jumatate. Lasam sa fiarba aproximativ 15 minute pe aragaz si inca 20 de minute in cuptorul incins.
Sa ne ghiftuim deci, cu niste chiftelute marinate servite ca fel principal cu smantana ori cu paste la o masa cu preparate traditionale. Daramator!
Chiftelute prajite (carne amestec)
Pentru un castron cu varf de chiftelute prajite, aceasta reteta culinara are la baza 1 kg de carne tocata amestec:
700 gr carne porc nu foarte grasa,
300 gr carne de vita,
2 oua mari sau 3 mici,
2 cepe potrivite,
1 legatura de marar verde tocat,
1 lingurita de sare o lingurita de piper macinat.
Pentru prajit mai trebuiesc
200 – 250 gr de faina si cam tot atata ulei.
Se fac in compozitii variate. Eu prefer o varianta destul de clasica, facute din carne de porc in amestec cu carne de vita. In functie de cat de grasa e carnea de porc o echilibrez cu mai multa sau mai putina carne de vita. De obicei, la o cantitate totala de 1 kg, 30 % este carne de vita. Dar daca nu am la indemana decat carne de porc grasa, atunci proportia de carne de vita ajunge pana la 50% din cantitatea totala.
Carnea se amesteca cu toate celelalte ingrediente pana la omogenizare. Personal recomand ca cea mai mica masura de sita pentru tocat sa fie nr.8. Daca e tocata prea marunt, chiftelele nu vor avea o textura cu personalitate, tinand cont ca in timpul framantarii compozitiei carnea se mai farama.
Chiftelele se formeaza cu mainile umezite in apa rece, asa ca in timpul acestei operatiuni tineti langa voi un vas adanc cu apa.Daca se fac mici pentru a fi servite pentru a merge berea sau vinul, masura pentru o chifteluta ar fi de o lingurita generoasa, cu varf si se fac rotunde. Rezultatul final va fi „chifteluta-de-o-imbucatura” caracterizata in principal de crusta si de o viteza nebanuita de a disparea din platou.
Daca se fac, in schimb, pentru a fii satioase, masura ar fii de o lingura si numele purtat va fii de „chiftea”.
Indiferent ca vorbim de „chifteluta-de-o-imbucatura” sau de „chiftea”, acestea se formeaza rotunde. Se tavalesc prin faina, intr-o farfurie adanca, pana par bulgari de zapada prin care se mai ghiceste un pic culoarea carnii si a mararului. „Chifteluta-de-o-imbucatura” se prajeste in ulei incins ca atare, rotunda, iar „Chifteaua” se prajeste turtita, dupa ce i se aplica o palmuiala usoara in stil „provocare la duel”: jap, jap, jap! Merge si fara semnul exclamarii.
Se prajesc pana la rumenirea uniforma pe intreaga suprafata.
Cu mustar clasic si vin alb risti sa uiti de frana. Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si carnoase si pofta buna!
Lasă un răspuns