1. Clatite cu carne tocata la cuptor
Compozitie foi:
500 ml lapte,
3 oua faina cat cuprinde,
100 ml ulei.
Compozitie umplutura:
300 gr carne de porc tocata,
300 gr carne vitel,
2 linguri smantana pentru compozitie,
sare,
piper macinat,
marar tocat.
+1 pahar de smantana, inainte de a le baga la cuptor.
Din lapte, ou si faina facem compozitia foilor de clatite, amestecandu-le cu telul. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani potrivite ca grosime. Se prajesc in tigaie, turnand cate 1 polonic pentru fiecare foaie. Pentru prajitul fiecarei foi de clatita se pune in tigaie cate 1 lingurita de ulei.
Carnea tocata, amestecata cu sare, piper si marar se caleste in tigaie cu foarte putin ulei incins, putin ulei pt ca si carnea mai are grasime. Dupa ce s-a calit si s-a racit se adauga 2 linguri de smantana.
Umplem si rulam foile cu amestecul de carne calita si rezulta clatitele. Le stivuim intr-un caston de toata Jena, pardon, de toata frumusetea, turnam deasupra un pahar de smantana si bagam in cuptorul incins pentru 15 – 20 minute.
Se scot, se presara marar proaspat tocat si se servesc.
2. Clatite cu carne tocata pane
Compozitie foi clatite:
500 ml lapte,
3 oua faina cat cuprinde,
un praf de sare.
Compozitie umplutura:
300 gr carne de porc tocata,
300 gr carne vitel tocata,
1 ou,
1 ceapa potrivita marar tocat.
Pentru prajit:
faina,
2 oua,
250 gr pesmet,
100 ml ulei pentru prajit.
Foile de clatite: din lapte, ou si faina facem compozitia foilor de clatite, amestecand cu telul intr-un castron inalt. Cine vrea sa foloseasca mixerul, sa-l foloseasca, dar pe viteza mica si cu paletele de sarma nu pe cele pentru coca. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani potrivite ca grosime. Se prajesc in tigaie, turnand cate 1 polonic pentru fiecare foaie. Pentru prajitul fiecarei foi de clatita se pune in tigaie cate 1 lingurita de ulei. Dupa scoatere se stivuiesc pe un platou sau farfurie intinsa.
Compozitia: carnea tocata se amesteca cu 1 ou, sare, piper si marar. Se caleste in tigaie cu foarte putin ulei incins (nu mult ulei deoarece carnea mai are si ea grasime). Dupa ce s-a calit se scoate intr-un vas la racit.
Formarea clatitelor: umplem si rulam foile cu amestecul de carne calita si rezulta clatitele. Rularea se face cu capetele intoarse spre interior, pentru ca la prajit sa nu iasa compozitia. Se stivuiesc inainte de faza „pane”.
Pregatirea clatitelor pane: clatitele gata formate se tavalesc prin faina, se dau prin ou batut si se scurg bine, dupa care se tavalesc cu grija prin pesmet.
Se pun pe foc in tigaia cu ulei incins, intorcandu-le cu grija pe ambele fete cu ajutorul a doua spatule. Se scot pe servet de hartie sa se scurga de ulei. Se pot servii calde, ca atare sau cu salate de legume.
3. Clatite cu ficat, creier si brocoli
Compozitie foi:
400 ml lapte,
2 oua faina cat cuprinde,
un praf de sare,
100 ml ulei pentru prajit.
Compozitie umplutura:
200 gr ficat de pasare fiert,
200 gr creier porc fiert,
sare,
piper.
Pentru asezonare:
Buchetele de brocoli fiert in apa cu sare,
1 pahar de smantana,
Patrunjel tocat.
Prepararea foilor:
din lapte, oua si faina facem compozitia foilor de clatite, amestecandu-le cu telul. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani potrivite ca grosime. Se prajesc in tigaie, turnand cate 1 polonic pentru fiecare foaie. Pentru prajitul fiecarei foi de clatita se pune in tigaie cate 1 lingurita de ulei.
Umplutura:
ficatul si creierul se tin in lapte inainte de a fi puse la fiert, fiecare separat, pentru a se albii. Se fierb separat la foc mic si se spumeaza des. Se scot la racit, se taie felii si se amesteca cu ajutorul unei furculite, in asa fel incat ficatul sa nu fie chiar pasta. Se adauga patrunjel tocat, sare si piper dupa gust.
Se impacheteaza pachetele patrate, se pun pe farfurie cu susu-n jos ca sa nu se desfaca. Se asezoneaza cu buchetele de brocoli, smantana, piper si frunze de patrunjel verde.
4. Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
Compozitie foi:
500 ml lapte,
3 oua faina cat cuprinde,
sare,
piper;
100 ml ulei pentru prajit.
Compozitie umplutura:
200 gr muschi tiganesc in felii subtiri,
200 gr piept de porc sau kaiser felii subtiri si calite in tigaie,
250 gr ciuperci champinion, taiate felii si inabusite in
50 gr unt la tigaie,
1 ardei gras taiat jullien fin.
pentru a baga la cuptor mai adaugam:
1 pahar de smantana, inainte de a le baga la cuptor si
50 gr parmezan ras marar tocat.
Prepararea foilor:
din lapte, oua si faina facem compozitia foilor de clatite, amestecandu-le cu telul. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani potrivite ca grosime. Se prajesc in tigaie, turnand cate 1 polonic pentru fiecare foaie. Pentru prajitul fiecarei foi de clatita se pune in tigaie cate 1 lingurita de ulei.
Compozitia:
fiecare clatita va fii rulata avand la mijoc 1 felie subtire de muschi tiganesc, 1 felie subtire de piept de porc sau kaiser calit , o lingurita cu varf de ciuperci trase-n unt la tigaie si cateva fire de ardei gras, crud si taiat jullien.
Le stivuim intr-un castron de Jena, turnam deasupra un pahar de smantana, radem deasupra parmezanul si bagam la cuptor pentru 15 – 20 minute.
Se scot si deasupra lor se presara marar proaspat tocat si se servesc.
5. Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
Compozitie foi:
400 ml lapte,
3 oua,
faina cat cuprinde,
un praf de sare;
100 ml ulei pentru prajit.
Ardei tocat fin:
1 ardei gras galben,
1 ardei gras verde,
1 ardei gras rosu.
Prepararea foilor:
din lapte, oua si faina facem compozitia foilor de clatite, amestecandu-le cu telul. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani potrivite ca grosime. In aceasta compozitie clasica, integram ardeiul gras tocat marunt. Se prajesc in tigaie, turnand cate 1 polonic pentru fiecare foaie. De fiecare data, inainte de a pune in tigaie la prajit, amestecam bine cu polonicul. Pentru prajitul fiecarei foi de clatita se pune in tigaie cate 1 lingurita de ulei.
Cand se scot, se presara imediat parmezan ras si se ruleaza sau se impacheteaza.
Se servesc la platou de branzeturi, cu masline si cu capere.
Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite, cu rotunjimi dantelate fin si pofta buna!
Lasă un răspuns