Cariile dentare se numara printre cele mai comune probleme dentare cu care ne confruntam, indiferent de varsta. Igiena dentara si alimentatia joaca un rol important in mentinerea dintilor sanatosi, dar si unele predispozitii genetice, cum ar fi smaltul subtire sau probleme gingivale. in principiu, cariile se formeaza din cauza acumularii in cavitatea bucala a bacteriilor nocive, care gasesc un mediu propice, prin prezenta salivei si a caldurii, de a se dezvolta si produce acizi, care in final, duc la formarea de carii.
Actiunea nociva a acestor bacterii are loc la scurt timp dupa masa, la aproximativ 30-40 minute. De aceea se recomanda pastrarea unei periute de dinti de unica folosinta la locul de munca, guma de mestecat fara zahar sau ata dentara. insa, acestea sunt doar metode de moment care te pot ajuta sa previi deteriorarea dentara, insa ce trebuie sa facem pentru a avea dinti sanatosi tot timpul? Aflam astazi impreuna care sunt obiceiurile si metodele de care este bine sa tii cont pentru prevenirea cariilor dentare.
Igiena dentara
Medicii stomatologi recomanda periajul dintilor de 2 ori pe zi, dimineata, imediat dupa trezire si seara, inainte de culcare. Curatarea dintilor dimineata este esentiala, deoarece pe timpul noptii, in cavitatea bucala se acumuleaza o serie de bacterii care nu fac decat sa atace smaltul dintilor si duc la respiratie urat mirositoare. Periajul de seara este important sa fie realizat dupa servirea ultimei mese, pentru a indeparta toate impuritatile si resturile de mancare, cu scopul de minimiza actiunea bacteriilor din timpul noptii.
Un periaj ar trebui sa dureze 3 minute, fiind esential sa te concentrezi pe fiecare dinte si masea, cu miscari usoare spre medii, cu grija, pentru a nu afecta sanatatea gingiilor si structura naturala a smaltului. Atunci cand te afli la locul de munca sau in deplasare este bine sa tii cont de curatarea dintilor dupa fiecare masa, fie prin periaj clasic, fie prin alternative de moment, cum ar fi guma de mestecat fara zahar, ata dentara si apa de gura.
Alimentatia
De cele mai multe ori, dulciurile sunt singurele alimente ”blamate” cum ca ar favoriza aparitia cariilor. insa, categoria de alimente care duc la degradarea smaltului dentar este mult mai cuprinzatoare. Vorbim mai ales de alimente bogate in carbohidrati, branzeturi, paine alba si produse din faina alba, cafea, bauturi carbogazoase, toate aceste crescand aciditatea din cavitatea bucala.
Se recomanda o alimentatie echilibrata, cu un consum mai redus al alimentelor enumerate mai sus, si cu un aport mai mare de fructe (citrice, mere, pere), legume si fibre. De asemenea, fumatul este una dintre cauzele principale ale degradarii dintilor, fiind un obicei nociv pentru starea de sanatate generala.
Tratamente speciale
In vederea protejarii dintilor se recomanda tratamente cu fluor, realizate de stomatolog, prin aplicarea unei paste speciale pe suprafata dintilor, care functioneaza pe principul mastilor faciale. Se aplica, se lasa un timp anume sa actioneze, dupa care se indeparteaza. Aceste tratamente cu fluor se realizeaza la un anumit interval, in functie de sensibilitatea dintilor si reactia organismului la contactul cu acest element.
O alta metoda de prevenire si tratare a cariilor in faza incipienta este pasta de dinti Denta Seal, o pasta speciala pe baza de hidroxiapatita, compus care se regaseste in mod natural in structura noastra dentara si care ajuta la asimilarea corecta a calciului si fosforului. Se utilizeaza la fel ca orice pasta obisnuita, de 2 ori pe zi, avand actiune de tratare a cariilor in faza incipienta, printr-un efect de plombare si sustine sanatatea dintilor si a gingiilor. Dupa cateva zile de utilizare te vei bucura de o respiratie placut mirositoare, gingii mai puternice, carii in curs de vindecare si smalt mai rezistent.
Consult de specialitate
Se recomanda mersul la stomatolog pentru consult general, de cel putin doua ori pe an. Astfel vei putea fi sigur ca sanatatea dintilor se afla in cote optime, vei putea depista din timp diferite carii sau probleme gingivale. De asemenea, vei beneficia de periaj profesional si detartraj, prin indepartarea completa a tartrului care nu face decat sa favorizeze aparitia cariilor, sangerarea gingiilor si respiratia urat mirositoare. Medicul stomatolog te poate invata cum sa-ti periezi corect dintii, in functie de tipul tau de dantura, astfel incat sa ai parte de fiecare data de cea mai buna igiena dentara.
Concluzie
In cazul cariilor dentare, prevenirea prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase este cea mai buna solutie. Poti incepe prin a-ti schimba modul de curatarea zilnica a danturii, printr-un periaj mai indelungat, prin alegerea unei periute potrivite sau a unei paste de dinti profesionale. Pe ZambetSanatos.com gasesti informatii detaliate despre toate problemele dentare, dar si despre produsele destinate ingrijirii orale.
Alimentatia este la fel de importanta, fiind nevoie de o atentie speciala la mancarurile bogate in carbohidrati, lactate, produse de panificatie, cafea, acestea favorizand aciditatea crescuta in cavitatea bucala. Nu uita de tratamentele speciale cum ar fi Denta Seal sau cele profesionale recomandate de mediul stomatolog, care te pot ajuta sa ai dinti mai puternici, mai albi si o respiratie placut mirositoare tot timpul.
Lasă un răspuns