Senzatia de disconfort la nivelul anusului, atunci cand stai timp indelungat in sezut sau atunci cand esti la toaleta, poate indica aparitia hemoroizilor. Aceasta afecțiune este destul de des intalnita atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Tocmai din acest motiv, am cerut sprijinul site-ului specializat AdioHemoroizi.ro si va punem la dispozitie cateva informatii utile.
In primul rand, trebuie sa stiti ca este vorba de dilatarea venelor aflate in peretele rectului, care inflamate si iritate, produc durere, disconfort si sangerare.
Hemoroizii pot fi de doua feluri, interni si externi, putand fi tratati medical, prin interventii cu laser, lumina infrarosie, benzi de cauciuc si in ultima faza, prin interventie chirurgicala. Daca primele tipuri de vindecare nu produc dureri, eliminarea chirurgicala a hemoroizilor este un proces dureros si care necesita un timp indelungat de recuperare. De aceea, pentru a nu ajunge in stadiul in care interventia chirurgicala este singura solutie, este bine sa tii cont de anumiți factori de risc care ajuta la aparitia sau agravarea hemoroizilor.
Cauze ale aparitiei hemoroizilor
– Statul indelungat in sezut, care provoaca presiune la nivelul venelor din peretele rectal si duce foarte simplu la dilatarea si inflamarea acestora.
– Sarcina poate favoriza aparitia hemoroizilor prin presiunea mare data de greutatea acumulata intr-un interval scurt de timp.
– Ridicarea de greutati prea mari, in mod repetat.
– Constipatia si dificultatea la defecare.
Alimentatia benefica in prevenirea si tratarea hemoroizilor
In orice caz, daca nu exista complicatii sau riscul de dezvoltare a tumorilor, boala hemoroidala poate fi tratata si prevenita prin intervenții simple si adoptarea unui regim alimentar pentru hemoroizi. O schimbare semnificativa in dieta celor care sufera de hemoroizi este introducerea de cat mai mult fibre, solubile si insolubile, pentru reglarea tranzitului intestinal, producerea de fecale si prevenirea constipatiei/diareei.
De asemenea, este necesara hidratarea zilnica a corpului, care sustine digerarea fibrelor si eliminarea la timp a rezidurilor. Nu putem uita de acizii grași esentiali, cu implicatii importante in procesarea fibrelor si in digestia generala a organismului.
Fibrele
In cazul in care te confrunti des cu constipatia si balonarea, este important sa introduci in alimentatia zilnica mult mai multe fructe si legume bogate in fibre. Avem nevoie de fibre pentru ca sistemul digestiv sa functioneze corect si ca miscarile intestinale sa aiba loc la timp, pentru eliminarea rezidurilor prin fecale. In medie, o persoana adulta are nevoie de 14 g de fibre la 1000 calorii consumate pe zi. Pentru prevenirea si tratarea hemoroizilor este nevoie de consumul fibrelor de ambele tipuri, solubile si insolubile.
Fibrele solubile, dupa cum le spune si denumirea, se pot dizolva in apa, formand o masa gelatinoasa care faciliteaza miscarile intestinale si activitatea intestinului gros. Alimentele bogate in fibre solubile: mazare, citrice, mere, orz si morcovi.
Fibrele insolubile ajuta la formarea mai rapida a fecalelor si la eliminarea la timp a acestora. Alimente bogat in fibre insolubile: cartofi, nuci, conspida, broccoli, fasole verde.
De asemenea, este important sa introduci in alimentatia zilnica, in mod treptat, cat mai multe tipuri de cereale integrale si sucuri naturale de fructe bogate in fibre, precum sucurile de mure, afine, cirese si alte fructe de padure. Pe langa un continut generos de fibre, fructele de padure prezinta proprietati puternic antiinflamatorii si de crestere a rezistentei venelor, prevenind astfel umflarea si dilatarea acestora.
Hidratarea
Hidratarea este vitala pentru sanatatea intregului organism, sustinand majoritatea proceselor care au loc la nivelul sistemelor interne, inclusiv cel digestiv. In acest sens, se recomanda consumul a cel putin 6-7 pahare de apa, ceaiuri, supe sau sucuri naturale, pe zi. Astfel, este prevenita deshidratarea si constipatia, factori care contribuie la agravarea simptomelor hemoroizilor, la inflamarea si umflarea acestora.
Sunt de evitat cafeaua in exces, sucurile bogate in zaharuri rafinate, alcoolul si bauturile diuretice, care au un efect de deshidratare si nu asigura aportul necesar de minerale, nutrienti si electroliti.
Probioticele
Probioticele sunt elemente benefice pentru sistemul digestiv si sistemul imunitar. Asigura o buna functionare a digestiei, faciliteaza tranzitul intestinal si previn constipatia, balonarea sau diareea. Alimentele bogate in probiotice sunt lactatele fermentate, precum iaurtul si chefirul, extrem de benefice pentru sanatatea organismului. Atentie foarte mare in caz de intoleranta la lactoza se vor evita orice tip de lactate. In locul acestora se pot lua suplimente cu probiotice, la sfatul medicului.
Alimente de evitat in prevenirea si tratarea hemoroizilor
Ideal ar fi sa elimini pe cat posibil din dieta zilnica alimentele care stii ca te constipa sau baloneaza. De asemenea nu sunt indicate alimentele cu un continut foarte mare de zahar si nici cele bogate in sare, deoarece favorizeaza retentia de apa si deshidratarea. Se vor evita mancarurile picante sau puternic condimentate, care pot favoriza inflamatia si iritatia de la nivelul venelor rectului.
Iata care sunt princpalele alimente de evitat in timpul tratarii hemoroizilor:
• Piper, mustar, ardei iute si alte condimente puternice – se favorizeaza inflamatia si iritatia.
• Bauturile alcoolice si cafeaua – nu ajuta deloc la hidratarea organismului, din contra. Alcoolul intensifica procesul inflamator si poate produce dezechilibre la nivel intestinal.
• Se vor evita alimentele procesate, mezelurile, mancarurile tip fast-food si dulciurile. Nu numai ca nu contin aproape deloc nutrientii necesari organismului, dar unele dintre substantele artificiale pot duce la combinatii toxice in corp, cu efecte negative asupra digestiei si formarii bolului fecal. Apare astfel constipatia, durerile abdominale si inflamatia.
• Alimentele care produc constipatie: ciocolata, cafeaua, orez alb, banane, alimentele la conserva.
• Produsele din faina alba, precum painea sau pastele sunt de evitat din cauza ca pot produce dilatarea si degradarea vaselor de sange, ceea ce poate duce la aparitia mai rapida a hemoroizilor.
• Se va evita consumul excesiv de carne, in special carne grasa, cum este cea de porc, rata sau gasca. Se poate introduce carnea in alimentatia zilnica pentru aportul necesar de proteine, dar in cantitati rezonabile.
Concluzie
Hemoroizii fac parte din afectiunile destul de des intalnite, dezvoltarea acestora fiind favorizata de un stil de viata sedentar si o alimentatie nesanatoasa. Dupa cum am vazut mai sus, constipatia si problemele digestive pot duce de cele mai multe ori la afectarea venelor de pe peretii rectului, formandu-se astfel hemoroizii.
Senzatia neplacuta de disconfort, durerea, iritatia si uneori, sangerarea pot fi prevenite si tratate cu interventii medicale simple si o alimentatie sanatoasa. Dieta zilnica ar trebui sa cuprinda alimente cat mai mai bogate in fibre, solubile si insolubile, lactate fermentate bogate in probiotice, si nu in ultimul rand, sa nu uitam de hidratare. Se vor evita mancarurile tip fast-food, picante, carnea grasa, dulciurile, cafeaua, alcoolul, tot ceea ce duce la constipatie si balonare. Tu ce fel de alimente consumi in fiecare zi pentru a evita constipatia?
Lasă un răspuns