Totul incepe cu senzatia de picioare grele, dupa o zi lunga de munca, unde stai foarte mult jos, in aceiasi pozitie sau in picioare. De cele mai multe ori, aceasta senzatie trece rapid dupa un dus cald si relaxarea picioarelor, dar in timp, se poate observa formarea venelor varicoase (sau sub denumirea comuna de varice).
Acestea reprezinta dilatari ale vaselor de sange, prin care sangele nu mai circula in mod corespunzator, colagenul si fibrele care mentin elasticitatea acestora nu mai sunt sustinute si sunt distruse. Astfel, venele se dilata si se ajunge la blocarea acestora, care mai poate duce mai departe la probleme mult mai grave de sanatate, precum tromboza sau embolie pulmonara.
Lista de simptome ale varicelor include: senzație de picioare grele, vizibilitatea crescută a venelor, dureri și senzație de presiune la nivelul gambelor, apariția de edeme, vindecare deficitară în caz de lovire în zona picioarelor si ulcerații varicoase.
Cauzele aparitiei varicelor
Se cunoaste faptul ca varicele afecteaza mai ales femeile, fiind o predispozitie transmisa genetic, acest lucru insemnand ca venele sunt deja slabite si nu functioneaza la capacitate maxima. Problemele care tin de dilatarea vaselor de sange apar mai ales la femei, din cauza schimbarilor hormonale, in special cele din timpul sarcinii sau a menopauzei. Sunt foarte multe femeile care in timpul sarcinii au dezvoltat varice, din cauza nivelului ridicat de progesteron si a greutatii prea mari, acumulata intr-un timp relativ scurt.
Pierderea elasticitatii vaselor de sange este determinata si de presiunea exercitata pe picioare, atunci cand stai ore in sir in picioare sau pe scaun, fara sa schimbi foarte des pozitia acestora. Astfel, sangele nu mai circula asa cum ar trebui in intreg corpul si se produc blocaje la nivelul venelor, care se pot complica in timp, daca sunt lasate netratate.
Unul dintre cei mai importanti factori care determina aparitia varicelor este obezitatea sau greutatea in plus, determinate de alimentatie nesanatoasa si un stil de viata sedentar.
Varicele si obiceiurile alimentare nocive
In cazul in care varicele s-au dezvoltat sau ai predispozitie din familie spre probleme vasculare, atunci este bine sa tii cont de cateva sfaturi in ceea ce priveste alimentatia zilnica. Este indicat sa previi pe cat se poate retentia de lichide, constipatia si luarea prea mult in greutate. Aceste procese influenteaza negativ elastictatea si rezistenta venelor, afectand buna circulatia a sangelui si a transportului de nutrienti in organism.
Retentia de apa
Prin retentia de apa se ajunge la exercitarea unei presiune foarte mari asupra venelor, prin care sangele nu mai poate circula corect si se produc blocaje destul de greu de combatut, in cazul in care afectiunea ramane netratata. Se vor evita astfel, alimentele la conserva, tot ce tine de fast-food si pizza, carnea procesata si mezelurile, muraturile si majoritatea branzeturilor. Toate acestea sunt bogate in sare, care favorizeaza retentia de lichide in corp, fiind in acelasi timp, surse importante de aditivi, substante artificiale si cu potential cancerigen.
Constipatia
Uneori trecuta cu vederea, constipatia este un factor important atunci cand vine vorba de dezvoltarea venelor varicoase. Cu cat se exercita o presiune mai mare asupra venelor, cu atat acestea se vor slabi si nu vor mai putea sa contribuie la mentinerea sanatatii sistemului circulator. Pentru a evita constipatia este indicat sa renunti la consumul frecvent de produse lactate, carne rosie, dulciuri (mai ales ciocolata), cafea, alimente din comert bogate in amidon si zaharuri rafinate.
Luarea in greutate
Printre principalii factori care contribuie la aparitia varicelor se numara obezitatea sau pur si simplu, o greutate mult peste media corpului tau. Acest lucru impune o atentie mai mare asupra alimentatiei zilnice, pentru mentinerea unei greutati normale, a unui metabolism accelerat si a producerii de energie prin arderea grasimilor acumulate in corp. in general este indicata o dieta echilibrata, fara excese de dulciuri, alimente sarate sau bogate in gluten, amidon si zaharuri rafinate. Sunt de evitat bauturile acidulate, sucurile pline de zahar si aditivi din comert, mancarurile prajite si semipreparatele. De asemenea, se recomanda evitarea consumului des de alcool si fumatul.
Alimentatia in prevenirea si tratarea varicelor
Daca am vazut ce este bine sa evitam pentru prevenirea varicelor si in timpul vindecarii acestora, acum este timpul sa descoperim bazele unei alimentatii benefice pentru sanatatea venelor si a sistemului cardiovascular.
Radacinoase
In dieta celor care sufera de varice nu trebuie sa lipseasca o varietate cat mai mare de fructe si legume. Cu cat meniul este mai colorat, cu atat mai bine. Se recomanda in special radacinoasele, precum radacina de patrunjel, telina, morcovul, varza, pentru continutul mare de fibre care ajuta la echilibrarea tranzitului intestinal, evitandu-se astfel constipatia.
Alimente bogate in flavonoide
Nu trebuie sa uitam de fructele si legumele bogate in flavonoide, cu efect antiinflamator, de intarire a rezistentei venelor si a permeabilitatii capilarelor. in acest sens cel mai puternic flavonoid este rutina, pe care o regasim in mere, struguri, cirese sau mure. Fructele se recomanda sa fie consumate ca atare, cu tot cu coaja sau sub forma de sucuri naturale cu pulpa.
Fructe bogate in vitamina C
In materie de fructe este bine sa-ti indrepti atentia spre cele bogate in vitamina C si antioxidanti, pentru o protectie asigurata sanatatii vaselor de sange si a elasticitatii acestora. Vitamina C joaca un rol esential in stimularea productiei naturale de colagen si in formarea elastinei, asigurand astfel o rezistenta mai indelungata vaselor de sange, mai ales in cazul persoanelor mai in varsta. Fructele de padure, capsunile, zmeura, murele, afinele, sunt surse importante de antioxidanti si fibre, dar si citricele, ciresele si visinile.
Ghimbir si rozmarin
In ceea ce priveste condimentarea si conferirea de savoare mancarurilor, sunt recomandate ghimbirul si rozmarinul, fiecare cu proprietati puternice in prevenirea si tratarea varicelor. Radacina de ghimbir este bogata in substante potente care duc la dizolvarea fibrinei din sange, un element care participa in procesul de coagulare. Rozmarinul este un condiment pe cat de aromat, pe atat de benefic pentru corp, ajutand la reglarea circulatiei sangelui si la combaterea actiunii nocive a radicalilor liberi asupra tesuturilor.
Concluzie
Stilul de viata sedentar, conditiile de munca, factorii genetici si alimentatia nesanatoasa sunt elemente esentiale care favorizeaza aparitia varicelor. Acestea se manifesta prin dilatarea si slabirea peretilor vaselor de sange, care devin vizibile la nivelul pielii, umflate si in cazuri mai severe, extrem de dureroase. Pe langa schimbarea stilul de viata intr-unul mai activ, in care corpul sa fie pus in miscare constant, pentru o mai buna circulatia a sangelui si pentru o activare a metabolismului, alimentatia este cea care joaca un rol important.
Fie ca vorbim de prevenirea sau tratarea varicelor se pune accentul pe o alimentatie bogata in antioxdanti, fibre, vitamine, flavonoide si minerale care sa ajute la fluidizarea sangelui, la deblocarea vaselor si la mentinerea elasticitatii si rezistentei acestora.
Lasă un răspuns