Probioticele face parte din categoria bacteriilor benefice, care se gasesc in mod natural in organism. Sunt raspandite mai ales la nivelul sistemului digestiv, respirator, bucal, urinar, genital, precum si la nivelul pielii. Aceste microorganisme ajuta la consolidarea sistemului imunitar, sustine organismul in lupta contra infectiilor, imbunatatesc digestia si functiile naturale de detoxifiere ale corpului.
Probioticele sunt recomandate in special persoanelor cu un sistem imunitar scazut sau sensibile la patogeni, cum sunt copii sau varstnicii. Puterea acestor bacterii benefice consta in participarea activa la productia de peptide si la sintetizarea imunoglubulinelor de tip A, cu rol de intarire al sistemului imunitar si de combatere a infectiile, mai ales atunci cand vine vorba de sistemul digestiv sau uro-genital.
Cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor sunt cele care vizeaza sistemul digestiv. De obicei, probioticele se administreaza dupa tratamentul cu antibiotice sau antiinflamatoare puternice, care distrug buna functionare a florei intestinale, ingreunand digestia si asimilarea de nutrienti. Prin colonizarea cu probiotice, stratul protector al florei intestinale se reface rapid, ducand la diminuarea durerilor abdominale, a gazelor intestinale, a balonarii sau constipatiei. Probioticele sunt indicate si pentru tratarea hemoroizilor, ajutand la echilibrarea tranzitului intestinal, evitandu-se perioadele lungi de constipatie, avand un rol important si in lupta cu microbii.
La sfatul medicul se pot administra suplimente cu probiotice, mai ales atunci cand este nevoie de refacerea rapida a florei intestinale sau a unor mucoase aflate in stare de convalescenta in urma diferitelor infectii bacteriene. Dar pentru sustinerea sistemului imunitar si buna functionare a principalelor sisteme interne, se recomanda introducerea in dieta zilnica a unor alimente specifice, cu un nivel ridicat de probiotice:
Iaurtul
O sursa importanta de probiotice este fara indoiala, iaurtul. Acesta este bogat intr-o varietate mare de bacterii benefice, fiind excelent pentru reglarea tranzitului intestinal, stabilizarea tensiunii arteriale si prevenirea unor afectiuni ale oaselor si cartilajelor. Daca doresti sa profiti din plin de proprietatile nutritive ale iartului, se recomanda prepararea acestuia acasa, din lapte natural. De cele mai multe ori, iartul din comert contine aditivi alimentari, conservanti si zahar, fiind distruse o mare parte din coloniile de probiotice care se dezvolta natural, in procesul de fermentare al laptelui.
Ciocolata neagra
Ciocolata cu un continut cat mai ridicat de cacao pur este extrem de benefica pentru organism. Se evidentiaza printr-un nivel ridicat de antioxidanti, ceea ce ajuta la energizarea si protejarea corpului de efectele negative ale radicalilor liberi. De asemenea, ciocolata neagra contine probiotice, esentiale pentru imbunatatirea digestiei, protejarea sistemului uro-genital si a pielii. Se pot consuma cateva tablete de ciocolata neagra drept gustare intre mese, mai ales in sezonul rece, atunci cand organismul este mai vulnerabil in fata virusurilor si bacteriilor.
Muraturile
Aici vorbim de muraturile in apa cu sare, obtinute printr-un proces natural de fermentatie. Muraturile in otet nu dezvolta probiotice din cauza mediului acid nefavorabil acestora. In schimb, varza murata sau castravetii in saramura sunt exclente surse de probiotice, fiind adevarate remedii pentru problemele sistemului digestiv, cu rol important in detoxifierea organismului. Pe langa dezvoltarea naturala a probioticelor, acest tip de muraturi in sare prezinta un nivel ridicat de vitamine, precum A sau E. Totusi, in cazul in care exista probleme de hipertensiune sau retentie de apa, este nevoie de atentie in consumul acestor alimente, din cauza continutului foarte mare de sare.
Laptele de soia
Laptele de soia este alternativa ideala la iaurt, kefir sau alte lactate fermentate de origine animala. In mod natural, soia contine culturi vii de bacterii benefice, acesta fiind completate in momentul obtinerii de lapte. Pe langa beneficiile date de prezenta probioticelor, laptele de soia este o sursa de acizi grasi esentiali, vitamine si proteine, necesare in orice tip de dieta.
Kombucha
O alta sursa extrem de bogata in probiotice este kombucha, un tip de bautura originara din China. Se prepara prin adaugarea ciupercii Kombucha in ceai verde sau negru. Are loc acelasi proces de fermentare ca in cazul iaurtului sau kefirului. Kombucha este realizat dupa o reteta traditionala asiatica pastrata de-a lungul a sute de ani. Bautura este cunoscuta pentru beneficiile aduse sistemului digestiv, sistemului imunitar si celui nervos. Ajuta la energizarea naturala a corpului si este un bun ajutor in curele de slabit.
Concluzie
Importanta probioticelor este data de contributia acestora la consolidarea sistemului imunitar, jucand un rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Culturile vii de bacterii benefice ajuta la reglarea tranzitului intestinal, evitarea constipatiei si prevenirea aparitiei hemoroizilor, prevenirea si tratarea infectiile urinare sau genitale, mentinerea sanatatii pielii si cavitatii bucale. Cele mai importante surse naturale de probiotice sunt lactatele fermentate, ciocolata neagra si unele muraturi. Tu cata importanta acorzi aportului de probiotice in alimentatia zilnica?
Lasă un răspuns